Kipua on monenlaista, mutta minun näkökulmastani lähinnä vain akuuttia ja kroonista. Akuutti kipu on tavallisempaa ja ohi menevää kipua, kuten vaikkapa normaali päänsärky. Sitä on helppo lääkitä tai vain odottaa, että kipu menee ohi. Jokaisella on joskus ollut akuuttia kipua ja kaikki tietävät minkälaista se on.

Krooninen kipu ei ole akuuttia

Krooninen kipu toisaalta on erilaista. Se ei välttämättä lopu, tai jos loppuu, se tulee aina takaisin. Se on henkisesti raskasta ja kuluttavaa eikä lääkkeet tai odottaminen välttämättä auta. Jos pystyy käymään töissä, se voi olla tuskaa ja viedä kaikki voimat. Vapaa-aika taas ei välttämättä riitä palautumiseen ja noidankehä on valmis.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä eroa akuutin ja kroonisen kivun välillä. Jotkut ajattelevat, että pilleri auttaa kroonisessakin kivussa, mutta kroonikon tila on monen tekijän summa siinä missä normaalilla ihmisellä kyse on yleensä vain tuosta yhdestä lyhytkestoisesta asiasta. Kroonikolla on lääkekoktailinsa, niiden sivuvaikutukset, paljon sosiaalisia paineita tilansa takia ja  työntekokin on loppunut.

Lääkärin hoidettava oikeaa kipua

Itse pitkään purin hammasta kipujen kanssa ja aina apua pyytäessäni minulle tarjottiin hoitoa (kipulääkkeitä) akuuttiin kipuun. Niillä pääsi kyllä hankalimpien aikojen yli, mutta aina palasin samaan pisteeseen yhä nopeammin. Vasta jokin aika sitten itse vaatimalla sain pyörän liikkeelle kroonisen kivun hoidossa. Useat lääketieteen ammattilaiset vuosia keskittyivät hetkeen kokonaiskuvan sijaan enkä silloin osannut itse parempaa vaatia.

Hoitamalla kipua oikein olen saanut osan elämästi takaisin, sillä saan unta nyt yli neljä tuntia yössä enkä heräile yöllä kipuun. Kipu ei tieyenkään ole poissa, mutta minulla on enemmän lusikoita päivää varten varalla.

Nyt olisi uusi aika varattu fysiatrille, joka selvittää mihin viimeisimmän puolitoistavuotta vanhan diagnoosin jälkeen on eksytty.